Laminaat leggen?

Laminaat zelf leggein de slaapkamerLaminaat vloeren hebben steeds vaker een gebruiksvriendelijk clicksysteem waardoor de laminaat vloeren gemakkelijk gelegd kunnen worden. Belangrijk is dat je goed voorbereid te werk gaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het leggen van een laminaat vloer.

Hoeveel tijd kost laminaat leggen, waar te beginnen met zelf laminaat leggen en in welke richting ga ik mijn laminaat plaatsen? Met ons advies gaat het je vast lukken om zelf je laminaat te leggen.

Het leggen van laminaat is niet moeilijk, maar vereist wel het strikt navolgen van een stappenplan. Wij geven je daarom een aantal tips en advies over hoe je een laminaatvloer moet leggen.
 

Voorbereiding laminaat leggen

De eerste stap voor het leggen van laminaat is de voorbereiding en waarschijnlijk heb je deze stap al doorlopen, maar voor alle zekerheid: bereken vooraf altijd hoeveel m2 laminaat je nodig hebt! Meet de lengte en breedte van de ruimte op en vermenigvuldig deze met elkaar om tot het aantal m2 te komen. Houdt ook rekening met zaagverlies, bestel daarom altijd iets meer.

Voordat je begint met laminaat leggen, moet je het laten ‘wennen’ aan de temperatuur van de ruimte waar je gaat leggen. Leg het laminaat minstens 48 uur van tevoren in deze ruimte plat neer (dus niet rechtop of schuin tegen een muur). Als het laminaat geacclimatiseerd is, start je met leggen.
 

Materialen en gereedschap
 

Laminaat legset: goed gereedschap is het halve werk!

Gebruik bij het leggen van een laminaat een legset om de vloer goed aan te slaan.
Heb je al een legset liggen thuis maar is deze al wat ouder? Gebruik liever geen legset die te veel beschadigd is, aangezien deze legset je nieuwe laminaatvloer kan beschadigen.

Een hamer, legset, rolmaat, zaag en timmerpotlood behoren tot de standaarduitrusting van de laminaatlegger.
 

PlintenschaarVerstekschaar

Om je nieuwe laminaatvloer direct af te werken is het aan te raden om in ieder geval afwerklijsten/plinten te plaatsen. Waar mogelijk kan er ook gekozen worden om hoge plinten te plaatsen voor een extra mooie afwerking. Voor het plaatsen van afwerklijsten adviseren wij een plintenschaar te gebruiken. Met een plintenschaar is het gemakkelijk om afwerklijsten in 45° te knippen.
 

Profielaftaster

Bij het leggen van laminaat zijn er altijd plekken die wat lastige vormen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurposten en leidingen van verwarmingen. Een profielaftaster kan het gemakkelijker maken om deze lastige vormen over te nemen. Druk de profielaftaster tegen de lastige vorm en neem vervolgens de vorm over op het laminaat. Hou altijd rekening met de speling die er moet zitten tussen het laminaat en het object om de vloer te laten werken.
 

Zwaaihaak

Heeft de ruimte niet-haakse hoeken? Deze niet-haakse hoeken kan je aftekenen met een zwaaihoek. Draai de fixeerschroef los en zorg dat de zwaaihaak in de hoek ligt. Draai de schroef weer vast en neem de vastgestelde hoek over op het laminaat.
 

De juiste ondervloer heat-foil

Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op:

  • Vochtdichtheid
  • Egaliserend vermogen
  • Warmte-isolatie
  • Mate van geluidsdemping

Het is belangrijk dat de juiste ondervloer wordt gekozen bij het leggen van een laminaatvloer.
Niet iedere ondervloer is geschikt voor vloerverwarming of voldoet aan de eisen van een bepaalde geluidsreductie. Ook de staat van de vloer waar de laminaatvloer op zal worden gelegd heeft invloed op de keuze van een ondervloer, bijvoorbeeld door het egaliserend vermogen.
 

Lees altijd de leginstructies

Om er zeker van te zijn dat je laminaatvloer goed wordt gelegd is het raadzaam om de leginstructies te lezen van de nieuwe vloer. Deze is vaak terug te vinden op onze website of op de website van de betreffende laminaat leverancier. Vaak kun je deze ook vinden in de verpakking van het laminaat.
 

Begin in een hoek

Met laminaat leggen begin je altijd in een hoek. Leg de afstandhouders tegen de muur en plaats de eerste plank laminaat.
Het is heel belangrijk tijdens het leggen van laminaat dat deze vrij ligt van de muur. Wanneer een laminaatvloer te strak tegen de muren wordt gelegd zal deze naar loop van tijd kunnen gaan werken en bol gaan staan. Ligt de vloer eenmaal dan werk je de open ruimte weg met plinten.

Is de kamer lang en smal en wil je de kamer wat breder laten lijken? Leg dan het laminaat in de breedte van de kamer.

Tip!
Gebruik tijdens het leggen altijd stroken laminaat uit verschillende pakken. Er kan namelijk een klein kleurverschil tussen de verpakkingen zijn.
 

Afzagen planken

Na het leggen van de eerste vloerbaan en het zagen van de laatste laminaatplank blijft er een gedeelte over. Als dit overgebleven gezaagde vloerdeel langer is dan 30 cm begin je met dit stuk aan de nieuwe volgende baan.

Is de overgebleven restplank korter dan 30 cm? Zaag dan een nieuwe plank doormidden en begin de nieuwe baan met een halve laminaat plank. Zo verspringen de naden van de planken en krijg je een mooi patroon.

De laatste plank kun je met behulp van een decoupeerzaag of laminaatsnijder op maat maken. Een laminaatsnijder werkt het mooist en geeft geen stof.

Met een decoupeerzaag kun je de laminaat planken niet alleen recht afzagen maar ook in bochten zagen. Gebruik de decoupeerzaag daarom voor lastige plekken, bijvoorbeeld de laminaat planken die je langs de verwarmingsbuizen moet leggen. Bij het zagen met een decoupeerzaag leg je de plank ondersteboven, zodat je de toplaag niet beschadigt.
 

Wild verbandWildverband PVC Click leggen

Wil je een strakke verdeling van je laminaatvloer? Begin de eerste rij met een hele plank.
De tweede rij begin je met een derde van een hele plank en op de derde rij begin je weer met een hele plank (en zo wissel je de hele planken en de kleinere planken steeds om en om af). Houdt dan wel rekening met meer zaagverlies. Afhankelijk van dit zaagverlies zult je extra laminaatplanken moet inkopen.
 

Verschil tussen kliklaminaat en het snelkliksysteem

Kliklaminaat
Regulier laminaat maakt gebruik van een standaard klikverbinding. Leg de planken langs de lange zijde in de andere planken. Leg de plank met de korte kant zo dicht mogelijk bij de andere plank. Om ervoor dat de planken goed zullen aansluiten moeten de planken altijd nog worden aangeslagen met een aanslagblok en hamer. Door een aanslagblok te gebruiken zal het laminaat niet worden beschadigd.

Snelkliksysteem
Heeft je laminaat een snelkliksysteem? Bij dit laminaat kan je de korte kant aandrukken op de vorige plank. Na het aandrukken van de nieuwe plank hoef je niet meer een aanslagblok te gebruiken. Doe je dit wel, dan zal het snelkliksysteem kapot gaan.
 

Afwerken bij leidingen

Loopt er ineens een leiding door het midden van een plank laminaat? Probeer de kopse kanten van twee planken op precies dit punt te krijgen. Hierdoor kan je aan beide planken een deel uitzagen en vervolgens om de leiding heen plaatsen.
 

Laatste baan laminaat planken

Als je bent aangekomen bij de laatste rij planken laminaat, moet deze vaak in de breedte worden gezaagd. Om deze maat goed af te kunnen meten kan je een plank neerleggen op de een-na-laatste rij planken laminaat. Leg hierna een tweede plank op deze plank en leg deze tegen de muur. Teken nu de plank af zaag deze op maat. Vergeet niet rekening te houden met de speling tussen het laminaat en de muur.
 

Moeilijk bereikbare plekken

Moeten er een aantal planken worden gelegd onder een verwarming en kan je hier lastig bij? Om deze planken goed te kunnen aanslaag is het aan te raden om een aanslagijzer te gebruiken. Hierdoor kan je de laminaat planken ook goed aanslaan op moeilijke bereikbare plekken.
 

Plinten bevestigen MDF Moderne plint 90x15 wit voorgelakt RAL 9010

Om een laminaat vloer mooi af te werken kan je kiezen voor hoge plinten of afwerklijsten (platte plinten). Wanneer een laminaat vloer zal worden afgewerkt met plinten zal de ruimte tussen de vloer en muur mooi worden weggewerkt zonder dat de functie van deze ruimte verloren gaat.
 

Laminaat kiezen?

Wil je een unieke en sfeervolle vloer met karakter, maar niet de duurdere prijs van hout betalen? Kies dan voor een laminaat vloer in visgraat motief. Bij een visgraat patroon zijn de laminaat stroken in een hoek van 45° gelegd. Worden de stroken in een hoek van 60° gelegd, dan heet dit ook wel laminaat met Hongaarse punt.

Bij laminaat heb je ook nog de keuze uit een vloer mét of zonder V-groef. Laminaat leggen met een V-groef wil zeggen dat je duidelijk ziet dat de vloer bestaat uit losse planken, gescheiden door een zichtbare naad.

Laminaat heb je in verschillende soorten en maten. Zo heb je laminaat dat lijkt op houten parket, maar kan laminaat ook een specifieke kleur hebben. De meeste soorten laminaat hebben geen patroon, maar je kunt natuurlijk altijd kiezen voor laminaat mét patroon.

Je nieuwe laminaatvloer is voor een groot deel sfeerbepalend in je huis. Je kunt daarom ook eerst een kijkje komen nemen in onze showroom.

Uiteraard geven wij je hierover ook graag verder advies!
Stuur een mail naar info@studiovandergoesvloeren.nl
Je kunt natuurlijk ook alvast ronk kijken in onze webshop.

HULP NODIG?
HULP NODIG?

Neem contact met ons op:

info@studiovandergoesvloeren.nl