Click PVC leggen?

Click PVC vloeren hebben een gebruiksvriendelijk clicksysteem waardoor een click PVC vloer gemakkelijk gelegd kan worden. Het is altijd belangrijk dat je goed voorbereid aan de slag gaat zodat je jouw nieuwe PVC vloer eenvoudig zelf kunt leggen.

Zelf leggen van Click PVC is niet moeilijk en is vergelijkbaar met het leggen van een laminaatvloer. Hoe begin je met het leggen van een Click PVC vloer en waar moet je rekening mee houden als je de vloer zelf gaat leggen?

Het zelf leggen van een Click PVC vloer behoeft geen uitgebreide kennis maar het navolgen van ons stappenplan is wel aanbevolen.

Wij zullen je hier een aantal tips en advies geven over hoe je zelf een Click PVC vloer moet leggen.
 

Soorten Click PVC

Er zijn een tweetal verschillende types Click PVC vloeren, namelijk met of zonder geïntegreerde ondervloer. Beide types worden gemakkelijk gelegd zoals men dit kent van laminaat.

PVC heeft de volgende voordelen:

  • PVC is slijtvast
  • PVC is zeer vochtbestendig
  • Eenvoudig te leggen door de standaard click verbindingen
  • PVC is ook te verkrijgen in plak variant
  • Geen intensief onderhoud nodig

Lees hieronder de grootste verschillen tussen deze twee types en kies welke Click PVC het beste bij jou past.
 

Click PVC met geïntegreerde ondervloer

Click PVC met een geïntegreerde ondervloer heeft geen extra ondervloer meer nodig bij het leggen. Voor het leggen van een Click PVC vloer met geïntegreerde ondervloer is het niet nodig om een vloer te egaliseren als deze redelijk vlak is. De geïntegreerde ondervloer zal minimale oneffenheden opvangen. De geïntegreerde ondervloer werkt ook als geluidsreductie waardoor er minder geluid te horen is als er over de vloer heen gelopen zal worden.
 

Click PVC zonder geïntegreerde ondervloer

Click PVC zonder een geïntegreerde ondervloer moet op een egale vloer worden gelegd. Dit mag direct op de vloer zijn of er kan eventueel een speciale PVC ondervloer worden gebruikt. Wanneer men vloerverwarming heeft zal een Click PVC vloer zonder geïntegreerde ondervloer een lagere warmteweerstand hebben dan een vloer mét geïntegreerde ondervloer.
 

Waarmee moet je rekening houden als je een Click PVC vloer gaat leggen?

Bereken altijd van tevoren het aantal m2 welke je nodig hebt!
Bereken de lengte en de breedte van de ruimtes en vermenigvuldig deze met elkaar om tot het aantal m2 te komen. Niets is zo vervelend dat je er achter moet komen dat je te weinig hebt besteld.

Bij het bestellen van je Click PVC Vloer moet je altijd rekening houden met zaagverlies bij het plaatsen van een Click PVC vloer. Bij het leggen van een Click PVC vloer in wildverband moet je rekening houden met 5% zaagverlies. Bij een tegel Click PVC vloer of visgraat Click PVC vloer moet je rekening houden met 10% zaagverlies.

Voordat je begint met Click PVC leggen, moet je het laten ‘wennen’ aan de temperatuur van de ruimte waar je gaat leggen. Leg de vloerdelen minstens 48 uur van tevoren in deze ruimte plat neer (dus niet rechtop of schuin tegen een muur).

Als eerste moet je bepalen in welke richting je de Click PVC vloer wil gaan leggen. De ideale legrichting heeft vaak te maken met de lichtinval in de ruimte. Laat het licht in de lange v-groeven vallen voor een mooi resultaat.
 

Gereedschap en materialen
 

Click PVC leggen: goed gereedschap is het halve werk!

Gebruik bij het leggen van een Click PVC eventueel een legset om de vloer goed aan te slaan. Heb je al een legset liggen thuis maar is deze al wat ouder? Gebruik liever geen legset die te veel beschadigd is, aangezien deze legset je nieuwe vloer kan beschadigen.

Een Stanleymes, hamer, legset, rolmaat, zaag en timmerpotlood behoren tot de standaarduitrusting van iemand die een PVC vloer legt.
 

De juiste ondervloerQuick-Step Livyn Comfort Underlay - 15 m2

Bij het leggen van een Click PVC vloer is het belangrijk dat de ondervloer/vloer goed voorbereid is. Afhankelijk het het type Click PVC moet er aan andere eisen voldaan worden.
 

Click PVC zonder geïntegreerde ondervloer

Voor het plaatsen van een Click PVC vloer zonder geïntegreerde ondervloer is het noodzakelijk dat het vloer oppervlak volkomen egaal is. De Click PVC vloer zal geen oneffenheden kunnen opvangen. Wanneer de PVC vloer direct op het beton wordt geplaatst is het aan te raden om een vochtscherm te gebruiken om eventueel opkomend vocht te weren.

Tip: Moet de vloer nog worden geëgaliseerd? Lees ons stappenplan om zelf aan de slag te gaan met egaliseren.
 

Click PVC met geïntegreerde ondervloer

Bij het leggen van een Click PVC vloer met geïntegreerde ondervloer is het niet nodig om een ondervloer te plaatsen. De ondervloer zit immers al aan het PVC vast. De ondervloer die aan het Click PVC zit zal ook oneffenheden kunnen opvangen zoals we dit gewend zijn van reguliere ondervloeren.

Tip: Er kan gekozen worden om een vochtscherm te plaatsen om opkomend vocht te weren.
 

Stanley mes

Bij het leggen van Click PVC is het gebruik van een Stanley mes aanbevolen. Click PVC vloeren kunnen worden gezaagd of gesneden. Wanneer je ervoor kiest om Click PVC te gaan snijden, vervang dan regelmatig je mesjes.
 

Plintenschaar

Om je nieuwe Click PVC vloer direct af te werken is het aan te raden om in ieder geval afwerklijsten/plinten te plaatsen. Waar mogelijk kan er ook gekozen worden om hoge plinten te plaatsen voor een extra mooie afwerking. Voor het plaatsen van afwerklijsten adviseren wij een plintenschaar te gebruiken. Met een plintenschaar is het gemakkelijk om afwerklijsten in 45° te knippen.
 

Profielaftaster

Bij het leggen van een Click PVC vloer zijn er altijd plekken die wat lastige vormen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurposten en leidingen van verwarmingen. Een profielaftaster kan het gemakkelijker maken om deze lastige vormen over te nemen. Druk de profielaftaster tegen de lastige vorm en neem vervolgens de vorm over op het PVC.
 

Zwaaihaak

Heeft de ruimte niet overal haakse hoeken? De niet haakse hoeken kun je aftekenen met een zwaaihoek. Draai de fixeerschroef los en zorg dat de zwaaihaak in de hoek ligt. Draai de schroef weer vast en neem de vastgestelde hoek over op de Click PVC stroken.
 

Lees altijd de leginstructies

Om goed verzekerd te werk te gaan is het raadzaam om altijd de leginstructies te lezen van de nieuwe Click PVC vloer. De leginstructies zijn terug te vinden op onze website of op de website van de betreffende PVC leverancier. Vaak zit er ook een instructie in de verpakking van de Click PVC vloer.
 

Afzagen / snijden planken

Na het leggen van de eerste baan zal er aan het einde van deze baan een gedeelte overblijven. Snij of zaag de laatste Click PVC plank op maat en gebruik dit als een beginner. Is het rest-stuk te klein? Snij of zaag dan een nieuwe PVC plank doormidden en start hiermee.

De laatste PVC planken kun je met behulp van een decoupeerzaag of een Stanleymes op maat maken. Een Stanleymes geeft minder rommel maar scherpe mesjes zijn hier het belangrijkst.

Wanneer je PVC ook schuin moet afsnijden kan je ervoor kiezen om dit met een decoupeerzaag te doen als het snijden moeilijk gaat. Ook voor het uitzagen van stukjes PVC bij leidingen is het aanbevolen om dit met de decoupeerzaag te doen.
 

Visgraat PVC ClickVisgraat click PVC leggen

Click PVC is ook in visgraat motief te verkijgen. Bij het leggen van een visgraat motief is het belangrijk dat goed begint. Begin altijd in het midden van de ruimte waar de nieuwe visgraat PVC vloer komt te liggen. Meet op meerdere plaatsen het midden van de ruimte. Teken een rechte lijn op de vloer die als middenlijn zal functioneren. Click vervolgens een aantal eerste planken in elkaar en leg deze als volgt op de middenlijn die op de ondervloer is afgetekend. (zie afbeelding)
 

Wild verbandWildverband PVC Click leggen

Wil je geen patroon in je nieuwe Click PVC vloer? Leg dan de vloer in wild verband. (zie afbeelding) Begin de eerste rij met een hele plank. De tweede rij begin je met een derde van een hele plank en op de derde rij begin je weer met een hele plank (en zo wissel je de hele planken en de kleinere planken steeds om en om af). Houdt dan wel rekening met meer zaagverlies. Afhankelijk van dit zaagverlies zult je extra Click PVC moet inkopen. Kijk bij elk product op onze website hoeveel snijverlies wij adviseren.
 

Afwerken bij leidingen

Loopt er ineens een leiding door het midden van een rij Click PVC? Probeer de kopse kanten van twee planken op precies dit punt te krijgen. Hierdoor kan je aan beide planken een deel uitzagen/snijden en vervolgens om de leiding heen plaatsen.
 

Laatste baan Click PVC

Als je bent aangekomen bij de laatste rij Click PVC, moet deze vaak in de breedte worden gezaagd/gesneden. Om deze maat goed af te kunnen meten kan je een plank neerleggen op de een-na-laatste rij Click PVC. Leg hierna een tweede plank op deze plank en leg deze tegen de muur. Teken nu de plank af zaag deze op maat. Vergeet niet rekening te houden met de speling tussen de Click PVC vloer en de muur.
 

Plinten bevestigen

Om een Click PVC vloer mooi af te werken kan je kiezen voor hoge plinten of afwerklijsten (platte plinten). Wanneer een Click PVC vloer zal worden afgewerkt met plinten zal de ruimte tussen de vloer en muur mooi worden weggewerkt zonder dat de functie van deze ruimte verloren gaat.
 

Een Click PVC vloer kiezen?

Ben je op zoek naar een sterke en sfeervolle nieuwe vloer met de looks van hout of steen? Click PVC is er in veel verschillende soorten beschikbaar, zoals rechte planken, tegels of visgraat motief.

Click PVC is steeds populairder en is vaak niet te onderscheiden van een echte houten vloer of stenen vloer. Het is nu dus nog gemakkelijk om een nieuwe vloer zelf te leggen.

Een nieuwe Click PVC vloer zal de sfeer bepalen in huis. Twijfel je nog tussen verschillende kleuren of dessins. Kom langs in onze showroom om al onze Click PVC vloeren te bekijken.

Uiteraard geven wij je hierover ook graag verder advies!

Bel ons op 015-3108241 of stuur een mailtje naar info@studiovandergoesvloeren.nl.

Je kunt natuurlijk ook alvast een kijkje nemen in onze webshop.

HULP NODIG?
HULP NODIG?

Neem contact met ons op:

BEL: 015 - 310 82 41
MAIL: info@studiovandergoesvloeren.nl